Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Νηστίσιμη πίτα με πράσο σπανάκι και σπιτικό φύλλο


 

Υλικά

Για τη γέμιση

 1  κιλό πράσα

1   σπανάκι

 3  κρεμμύδια ξερά

 5  κ.σ. ελαιόλαδο

 4  φρέσκα κρεμμυδάκια

 Δυόσμο

 ½  ματσάκι άνηθο

 χυμό λεμονιού, από  ½  λεμόνι

 αλάτι

 πιπέρι

 

Για το φύλλο

400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. νερό

1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί

3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

 

Εκτέλεση

 

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, νερό, ξίδι, αλάτι και το λάδι. χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τυλίγουμε  με μια μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα να ξεκουραστεί το ζυμάρι.  

 

Βάζουμε πάνω στο μάτι  μία κατσαρόλα με νερό και ελάχιστο αλάτι. Πλένουμε καλά τα πράσα και το σπανάκι. Από τα πράσα κρατάμε το άσπρο μέρος και λίγο από το πράσινο.   Κόβουμε  τα πράσα σε  ροδέλες και χοντροκόβουμε το σπανάκι.  Μόλις  βράσει το νερό  ρίχνουμε  μέσα  τα πράσα με το σπανάκι.  Αφήνουμε να βράσουν για 4-5  λεπτά. (Το άσπρο μέρος του πράσου βγάζει γλυκιά γεύση και το πράσινο μέρος βγάζει πικρή γεύση γ’αυτό  το λόγο κρατάμε λίγο από το πράσινο μέρος του πράσου.)

 Ρίχνουμε στο σουρωτήρι  τα πράσα με το σπανάκι  και αφήνουμε  να σουρώσουν από το νερό. Βάζουμε ένα τηγάνι στο μάτι  σε δυνατή φωτιά.   Κόβουμε τα ξερά κρεμμύδια σε χοντρό καρέ.  

 Προσθέτουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο  στο  τηγάνι και προσθέτουμε  τα κρεμμύδια,  πράσα, σπανάκι  και τα σοτάρουμε.   Ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι  και  πιπέρι. Ανακατεύουμε  κάπου κάπου  και αφήνουμε  μέχρι να καραμελώσουν.

 Αφαιρούμε από το μάτι.   Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε  στην  γέμιση  μαζί με τον ψιλοκομμένο  δυόσμο και  άνηθο.

 

Κόβουμε το ζυμάρι στη μέση και ανοίγουμε το πρώτο  κομμάτι με τον πλάστη. Αν μας κολλάει πασπαλίζουμε  με λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε στο ταψί μας 5-6 κ.σ. λάδι. απλώνουμε το ζυμάρι. Ραντίζουμε με λάδι και προσθέτουμε μέσα τη  γέμιση.

Κόβουμε το δεύτερο κομμάτι στα δυο και ανοίγουμε άλλα δυο φύλλα. Καλύπτουμε από πάνω  τη γέμιση. Σκεπάζουμε και με το άλλο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.

Χαράζουμε με ένα  μαχαίρι  σε  κομμάτια και αλείφουμε με λάδι. Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι και είμαστε έτοιμοι για τον φούρνο. 

Ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνο στους 160 βαθμούς,  για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο και  στον αέρα,  τοποθετώντας τη σχάρα ψηλά.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!!!

 

https://youtu.be/btYjcIy7s4k

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου