Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

βασιλόπιτα τσουρέκι εύκολη και αφράτη


 

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό  για τσουρέκι

300 γρ ζάχαρη

170 γρ.  βούτυρο αγελαδινό

200 γρ.   γιαούρτι  στραγγιστό

24 γρ.  ξηρή μαγιά

6   αυγά

1   κ.σ. μπέικιν  πάουντερ

1   φακ.  κακουλέ

1   φακ.  μαχλέπι

1   φακ. βανίλια με φυσικό ξύσμα πορτοκαλιού

70   γρ.  χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε ένα κιλό αλεύρι και ρίχνουμε  μέσα τα υλικά.  μπέικιν, κακουλέ, μαχλέπι, βανίλια, μαγιά, και το ξύσμα πορτοκαλιού.  Ανακατεύουμε με μια μαριζ.

Χτυπάμε στο κάδο του  μίξερ, τα αυγά με την ζάχαρη έως να αφρατέψει. Προσθέτουμε  το βούτυρο λιωμένο, το φυσικό χυμό πορτοκαλιού και το γιαούρτι. Χτυπάμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά μας.

Προσθέτουμε  λίγο - λίγο το μείγμα με το αλεύρι μας. Όταν αρχίσει να σφίγγει το ζυμάρι συνεχίζουμε να πλάθουμε με το χέρι, μέχρι να  ομογενοποιηθεί.

Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι  ή δαχτυλίδι 25-27 εκ.   επειδή το τσουρέκι μας θα  φουσκώσει και το ταψί μας μπορεί να είναι χαμηλό,  θα βάλουμε  αντικολλητικό χαρτί στα πλαϊνά ώστε να δώσουμε ύψος και  να μην μας τρεξει απ’ εξω.  Τοποθετούμε μέσα τη ζύμη και την απλώνουμε καλά σε  όλο τον πάτο του ταψιού.

Αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα, σε ζεστό μέρος και για 2  ώρες για να διπλασιαστεί σε όγκο. Μπορούμε επίσης  να ζεστάνουμε για το φούρνο μας για 5 λεπτά  στους 50 βαθμούς και τον κλείνουμε πάλι.  Βάζουμε  μέσα στο φούρνο το ταψάκι σκεπάζοντας με μια πετσέτα.   Μόλις περάσουν οι 2 ώρες και έχει διπλασιαστεί, βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος έως να ετοιμαστεί ο φούρνος για ψήσιμο.  

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνουμε  για  55 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο. Αν μας πάρει χρώμα νωρίς βάζουμε  αντικολλητικό χαρτί από πάνω για να μην αρπάξει. (προσοχή δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν από τα 30 λεπτά ψησίματος). Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός , τότε βάζετε το αντικολλητικό χαρτί από την αρχή.

Στα 50 – 55 λεπτά με ένα ξυλάκι δοκιμάζουμε αν  ψήθηκε.  Μόλις κρυώσει λίγο το ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε από κάτω το φλουρί τυλίγοντας με αλουμινόχαρτο. Ήρθε η ώρα για τον στολισμό. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή με ότι άλλο μας αρέσει.

Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές!!!

https://youtu.be/ySRY7Xe3JT4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου